Suka Blog Ini

Recent Post

Thursday, August 11, 2011

Berhenti Kerja???

Kisah Mat dan Sang kali nih menceritakan bagaimana cara mereka untuk berhenti kerja. Mereka berdua nih boleh dikatakan pekerja yang rajin dan telah bekerja agak lama jugak la. Mereka berharap dapat kenaikan pangkat. Tapi tunggu punya tunggu pekerja yang agak baru dapat kenaikan pangkat dan mereka berdua masih di jawatan yang lama. Oleh itu, mereka merasakan ini tidak adil dan mereka mengambil keputusan untuk mencari kerja lain. Mari kita saksikan ragam mereka berdua.


Mat: Gone wei kita ni Sang. Koi ingatkan dapat la kita naik pangkat keknya orang lain pulok yang dapat yak.


Sang: Tu la pasei. Koi tak tau nok kabor gone dah. Yang koi pelik ter, ngape orang baru kerja pulok dapat naik pangkatnya yak. Wabee, teruk mat gini wei.


Mat: Tu yang koi tak pueh hati ter. Pedooh betui la bos kita ter. Kabor nok bagi kita naik pangkat. Nok kabor tak rajin, bapok rajin dah kita kerja ni. Kala gitu, moh le kita cari alasan nok berenti kerja.


Sang: Betui gek aok kabor ter. Moh kita pikir sama-sama.


Tiba-tiba bos datang,


Bos: Haa, kat sini kamu berdua rupanya.


Mat: Yup, kat sini la bos. Kenapa bos?


Bos: Tak ada apa. Saya cuma nak bagi tahu kamu berdua akan ditukarkan ke department lain. Kamu setuju tak?


Sang: Owh, cam tu ke boss. Saya ingatkan dapat naik pangkat tapi kena tukar department pulak. Kenaikan pangkat cam ne bos?


Bos: Owh, Tak pe. Yang itu nanti saya uruskan.


Mat: Ah ye, koi ingatkan dia nok naikkan pangkat kita Sang. Kena tukor department pulok yak.


Sang: Aok rilek je Mat. Koi dah dapat idea. Aok support je koi.


Mat: Bereh-bereh, tak de hal.


Bos: Cam ne, korang berdua setuju tak?


Sang: Erm, bos bagi kami masa 5 hari untuk fikirkan. Tapi kami berdua nak mintak cuti 5 hari la sebab nak balik kampung dulu. Saya nak baiki atap rumah saya yang dah rosak dan Sang nak besarkan dapur rumah dia.


Bos: Owh, ok la cam tu. Pastikan kamu berdua setuju ye.


Sang: Baik bos. Tak de hal punya.


Mat: Mende lagi Sang, moh le kita siap-siap balik kampung.


Sang: Moh le kita.


Selepas 5 hari mereka terus tidak datang kerja dan tidak mendapat apa-apa berita atau surat dari tempat kerja.haha.


p/s: Kalau nak berhenti kerja jangan lupa bagi notis ye. Nanti macam-macam hal boleh jadi.


Aok= awak
Koi= saya
Kala= kalau
gek= jugak
Ter= tu
Moh= Jom
Pedooh= Penipu
mende lagi= ape lagi
Kabor= bagi tahu
Pueh= puas
Gone= macam mana
Keknya= tapi
Wabee= menunjukkan teruk sangat
Mat= sangat
Nok= nak

7 comments:

ain1914 said...

PEDOOH
Sebutan Yang Betul- Pe-Do-Oh
Bukan Peduh...
Betul tak Eddy

Abe Goreng said...

Haha.leh tiru ni.Keh3.

UPDATE:ISTANA BIRU nak berkenalan.

Eddy Dce said...

ain1914: aah..betul la tu. kalau sebut jadi pe-do-oh la... :)

Abe Goreng: haha...boleh la kalau nak cuba... :)

nurani said...

cian bos 2 ttgu2 je..hihihih

AIEN NOT ALIEN said...

teguran dalam lawak..bagus eddy..hihi..

Eddy Dce said...

nurani: hehe...btul la tu...tak bagi notis pun... :)

Aien: hehe...yup...thanks... :)

alin~hazlin~ said...

salam perkenalan...
thanks sebab sudi ziarah ye~

Pengumuman

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...