Suka Blog Ini

Recent Post

Tuesday, August 2, 2011

Meriam Buluh


Selamat berbuka puasa semua, mase ak tengah duduk berbuka puasa tadi, tibe-tibe teringat la pulak zaman main meriam buluh mase kecik-kecik dulu. Haaa, tapi name je meriam buluh tapi x guna buluh pon sebenarnye, manenye mau guna buluh, pecahnye buluh tu x pasal-pasal raye kat hospital kan.haha. Korang nak tau member-member ak main guna ape???, haaa ape lagi kalau bukan batang paip atau besi yang telah diseludup dari negara jiran.haha. Batang paip atau besi tu sebenarnye member-member ak nih ambik daripada store rumah dorang x pun ape lagi pergi rembat batang besi signboard tu haa. Tapi yang dah jahanam la, kalau x abis la kena kejar dengan penyapu kan.haha.

Tu baru cari batang besi punye hal, belum lagi nak buat meriam tu haa. Ade sorang member ak nih, dengan berlagaknye macho nye die kate kejap lagi ak nak wat meriam paling terbaik punye x jumpa kat mane-mane. Lepas tu kite kasi gegar budak-budak taman sebelah. Perghh, punya la semangat baii nak kasi gegar satu taman. Tapi ak memang respect la kawan ak tuh. Entah mane-mane die belajar buat meriam ak pon x tau. Nak kate search kat google mane wujud nye lagi zaman IT time tu.haha.

Bile meriam dah siap, ape lagi cari port terbaik punye la. Bukan main depan rumah baii, maunye kena kejar dengan satu taman, menangis nak lari.haha. Port yang paling baik sekali kat mane lagi kalau bukan kat area atas bukit. Haaa, ape lagi nak main meriam punye pasal kasi redah la pergi atas bukit kat taman ak tu. Start pukul 10 malam maka bermulalah mision imposible kita orang nih.haha. Semua x sabar nak menunggu meriam nih nak di lancarkan. Tapi ak nih memang penakut sikit, setakat nak bancuh bahan api untuk meriam tu bolehlah tapi kalau nak bakar meriam tu xde harapan la.haha.

Tapi yang paling mencabar kawan-kawan ak mase tu bila mane geng-geng taman sebelah nak cabar kekuatan bunyi meriam kiteorang. Ape lagi kasi bancuh kaw2 punye la bahan api tu, tapi sebelum dorang bakar tu ak dah lari 1 km la.haha. Bukannye ape takut gua beb, x pasal-pasal pecah batang besi tu maunye x raye. Bukannye ade cop sirim pon mende alah tu.haha. Tapi tulah orang kate kenangan zaman dulu-dulu, kalau boleh ak x nak dah main meriam tu, bahaye-bahaye.haha.

2 comments:

SoLy SoLicious said...

waahh...penah bc lam komik aje psai meriam buluh ni... kt kg xde budak buat pun... kan meletop dgn diri sendiri...hahaa

Eddy Dce said...

Soly: haha...yg nih betul2 punye...zaman skang dh xde kot...huhu... :)

Pengumuman

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...