Suka Blog Ini

Recent Post

Sunday, July 31, 2011

Mercun Oh Mercun

Assalamualaikum semua, nampaknye hari esok kita dah mula untuk berpuasa dan ak nak ucapkan selamat berpuasa la pada korang semua. Jadi, korang2 semua jangan lupa nak puasa pulak ye. Mane la tau, tiba-tiba korang nampak lauk kat atas meja pukul 12 tengahari, korang pergi nye melantak lauk kat atas meja tu sampai habis. Lepas tu pulak, kawan korang tegur, x puasa ke wei???. Haa, mau nye terkejut korang mase tu. Tapi x pe korang x sengaje nak makan. Lupalah katekan.haha. Bila masuk bulan puasa nih, ak teringat la pulak, mase zaman main mercun kecik-kecik dulu. Fuhh, memang nakal betul la, asyik nak main mercun je kerjanye, tapi bukan ak la, kawan-kawan ak la yang nakal tu.haha.

Nih nak kasi cerita sikit, fuhh mase zaman tu memang meriahlah kan main mercun, kerajaan x haramkan lagi main mercun nih. Nak katekan meriahnye main mercun nih, ade la sorang kawan ak tu, nak tunjuk hero la konon, die kate ak boleh pegang je bakar mercun papan nih. Korang tau kan mercun papan. Kalau x tau try la search kat google translate.haha. Lepas tu, ape lagi die wat demo la kan, ak ingatkan die bakar mercun papan tu kan, rupanye die bakar mercun padi tu je, yang saiz kecik sikit dari mercun papan tu.

Tapi ak respect jugak la kan, walaupun die bakar mercun padi tu, ak pon x berani bai. Maunye terbakar tangan ak nanti x raye ak. Dengan bangganye member ak tu bakar mercun padi sambil die pegang guna tangan je. Memang hebat, die xde rase pape pon, sakit pon tidak, menjerit pun tidak, cuma die cakap rase kebas sikit je. Kawan-kawan ak yang lain tu duk tengok je la, nak wat memang x berani.haha. Tapi ade lah due tiga orang yang berjaya memberanikan diri bakar mercun padi tu dengan pegang guna tangan je. 

Tapi ade jugak yang pernah try bakar mercun papan tu jugak. Tapi akibatnye bakar sekali tu je la, pastu terus x buat dah macam tu.haha. Memang sakit la tu kan sebab terus x wat dah. Haaa, tu lah salah satu kenangan yang ak ingat mase main mercun dulu-dulu tu. So, korang semua jangan la try macam yang kawan ak tu buat. Orang kate berhati-hati sebelum kena.haha.

6 comments:

ZWAN SABRI said...

Aiseyh, rindu seyh zaman main mercun dulu.. skang nak main tapi malu laa.. dah tua bangka dah.. HAHA

MySuaraBlog: Asal Usul Kaca Mata Hitam

Deqna said...

fuh,I rindu zaman I dan sepupu main mercun ketupat,huhuhu rindu zaman tuh :(

MiZ Rayy said...

hehee.. rsa cm nk cri mercun bnyk2 la pulak blk nnti.. wuahahaha..

ILA HonEyBuNNy said...

salam ramadhan..

main bunga api ja dulu..mercun xpernah lak..ehheh

Eddy Dce said...

Zwan: haha...betul2..dah x sesuai main mercun da... :)

Deqna: kenangan yg x kan dilupakan..hehe...nanti ajak la sepupu tu beli mercun ketupat... :)

Miz Rayy: haha..bnyk je jualnye...main bunga api je dah ok... :)

Ila: owh...bih mesti takut nak bakar kan...huhu...bunga api pon dah ok... :)

armouris said...

lagi info tentang mercun di SIHAT SELALU - Kesan Bahan Kimia Dalam Mercun

Pengumuman

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...