Suka Blog Ini

Recent Post

Tuesday, July 26, 2011

Mengejek Dan Mengutuk


Kali nih ak nak membawa kita semua kembali ke zaman budak-budak dulu. Pernahkah anda semua mengejek atau menyindir kawan-kawan anda semua dengan menggunakan nama ayah, datuk dan moyang kawan anda tu. Kalau x pernah baguslah. Tapi ak rase mesti ramai yang terjebak dengan gejala yang amat popular waktu dulu ini. Tapi ak sikit-sikit je la.haha. 

Kadang-kadang ak pon terfikir, dari manekah datangnye gejala seperti ini. Bukannye ape, penggunaan mengejek atau mengutuk menggunakan nama ayah, datuk, moyang dan sebagainye tu ade di setiap negeri. Bagaimanakah permulaan ini boleh berlaku. Ak pon x tau, tapi kalau korang tau bolehlah kasi tau kat ak nih.haha. Apa yang ak nak cakap kat sini betapa popularnye gejala mengutuk dan mengejek ni kat tempat ak mase ak kecik dulu. Mungkin kat tempat korang pon same atau pon tidak. Tapi kat tempat ak macam tu la gayanye.

Memang ak x tau nak kate ape lah kan mase tu, name ade tapi name ayah jugak yang di panggilnye, kadang-kadang name moyang pon ade.haha. Sampaikan dorang check dalam buku rekod pelajar nak tahu name moyang semua tu. Bile dah dapat tu puas hati la dapat kutuk kaw2 punye. Memang terdiam la kalau orang tu setakat tahu name ayah sahaje dan orang yang satu lagi tu tahu sampai ke name datuk dan moyang die.

Tu lah salah satu punca yang menyebabkan pergaduhan. Mula-mula ye la kan gurau-gurau je. Makin lame x puas hati punye pasal tu yang sampai gaduh tu. Tapi ade kawan ak nih lagi hebat, die sesama adik beradik pon boleh kutuk-kutuk same dorang macam tu. Ak pon jadi pelik dan nak ketawa pon ade.haha. Dah name adik beradik pon leh jadi cam tu ke.

Memang ak duk gelak je la mase tu. Memang x patut betul la kan. Kalau dengan kawan-kawan tu boleh la terima lagi. Tapi itu mase zaman budak-budak dulu la. Bila sorang je start yang lain pun mula la x puas hati dan ikut same. Tapi bile dah semakin besar dan meningkat umur secara x langsung pemikiran dah matang xde la lagi mende2 tu semua. Ke ade lagi???haha. Ak rase x dah kot. Bila terkenang balik mase zaman tu, memang agak lawak la. Tapi tu lah kenangan mase kecik dulu dan gejala seperti itu memang patut dibanteras sebab dapat dosa je bile kite mengejek orang.

2 comments:

MissViVio said...

hahaha...pernah la. of kos la prnah. bla pk2 blik mcm bdoh ja. huhu..

Eddy Dce said...

huhu...yup...betul la tu... :)

Pengumuman

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...