Suka Blog Ini

Recent Post

Thursday, April 21, 2011

Pengalaman Di PLKN


Pernah x korang terfikir nak pergi plkn nih. ak pon x pernah terfikir.haha. mase ak mula2 tau ak dapat pergi plkn nih, memang x senang duduk la. Ape plkn 2???. plkn ialah pusat latihan khidmat negara. korang2 sume pon tau kan. kalau x tau, buat2 tau je la.haha. sambung balik cerita ak, lari tajuk plak.haha. Bayangkan duduk dekat kem, kena kawat, kena botakkan rambut, dah 2 kena duduk 3 bulan plak. Alamak, memang rase malas gler la, biase la kalau lepas spm nih nak rilek2 dekat umah, pergi keje ke, nih ak kena pergi plkn plak.haha. Bukannye ape, ak ingatkan lepas sekolah xde dah nak terlibat dengan kawat2 nih, pergi kem ke. Bukannye ape, time sekolah memang ak aktif bab2 kawat nih, pergi pertandingan kawat, camping. Tapi xpe la nak buat cam ne dah dapat pergi kan, x kan nak tolak plak memang popular ak nanti masuk paper sebab x pergi plkn.haha. 

Nak dijadikan cerita, ak pergi plkn nih kumpulan yang kedua, sempat la ak rilek2 dulu, wat kerja sambilan. Pada hari yang ak nak pergi plkn 2 memang ak rse malas betul la nak pergi, tapi rilek la mane la tau best plak g plkn 2 kan. Mase ak nak bertolak pergi kat kem, ak tengok memang banyak gler la bas berkumpul kat terminal bas 2. Macam2 tempat la bas 2 pergi, mungkin satu malaysia la kot.haha. Mase dalam perjalanan pergi 2, ade jugak la orang ak kenal, member2 sekolah rendah ak dulu. Tapi sebab dah lame x jumpa dorng kan, segan la jugak ak nak bertegur. tapi yang ak paling lawak skli, eh, macam ak kenal plak pak cik nih. kalau x silap nih la ayah member ak.haha. rupa2 nye pak cik 2 ayah member ak. patut la ak rase cam kenal. lepas 2 plak, die memang jadi jurulatih kat tempat plkn yang ak nak pergi nih.haha. Tibe2, ayah member ak 2 pon sebut name ak, budak2 sume terkejut, mane x nye, x sampai kem pon lgi dah ade orang kenal ak. Ak pon wat2 tanye anak pak cik pergi ke plkn???... walau pon ak dah tau jawapannye.haha. 

Bila sampai kat plkn 2, ak tgk cam kem baru buat je. sebab pokok2 pon baru nak tumbuh. alamak memang panas la cam nih. Ak ingtkan kem yang ak kena nih kat tepi pantai, rupa2nye kat dalam hutan.haha. Tapi kem nih memang dekat aje dengan pantai. name pon kat cherating kan. Ape eh name kem ak nih lupa plak. haaa, baru ak ingt, kem yang ak pergi ni ialah kem cahaya gemilang, cherating.haha. Tapi xde sorng pon budak2 sekolah menengah ak yg dapat skli dengan ak. Yang ade budak2 sekolah rendah ak dulu. tapi xpela ade jugak la member2 yang ak kenal walaupon dah lame x jumpe kan. Tapi yang paling x best ak kena potong rambut sampai botak. cam x caye je kepala ak kena botak.haha. bayangkan la ak mane pernah botak sebelum nih. memang xleh nak wat pape la. nak lari pon alik2 kena botakkan jugak. Ni lah yang paling x best sekali sebab kena botakkan kepala. Tapi xpe, sume pon kena botakkan kepala. mase mula2 datang 2, memang ramai la budak2 yang rambut panjang, macam2 style ade. Tapi alik2 kena potong jugak.haha. lawak je ak tengok masing2 mengenang rambut yang dah dibotakkan.haha.

Lepas 2 bermula kehidupan kat plkn.haha. ni yang menarik nye, sebab ak dengar je rungutan cakap adoi malasnye la ak nak pergi kat plkn nih.haha. Tapi ade jugak yang memang suke pergi kem ni. Tapi yang ak ingt, lepas je rambut dah di botakkan, time nak pergi makan kat dewan makan 2, tibe2 ak dengar orang rmai2 sebut "booooo".dalam hati ak aik ape plak yg jadi nih. nak kate sume kenal x jugak sebab baru sampai. rupa2 nye, sape yang pkai topi nak pergi ke dewan makan 2 memang kena booo la. Dorang kate  x macho la pkai topi sebab sume pon botak.haha. patut la kena booo sebab ramai jugak yang pakai topi.haha. Nasib bek la ak x pakai topi, rilek2 sudah botak je pon.haha. Tapi bile dah lame kat plkn 2, terase jugak la bestnye kan, biase la mula2 memang rase x best kena pergi kem kan, tapi dah lame2 2 ok la. biase la mula2 nak menyesuaikan diri dengan tempat baru. Tapi ape yang best nye pergi kem nih, memang x payah nak fikir ape2 la, duit ke kerja ke makan ke. memang x yah nak fikir la. Yang ak kena fikir, wat aktiviti je setiap ari. memang seronok tol la kehidupan cam 2.haha. Tapi makan memang puas ati la. kalau x silap ak sehari 6 kali makan, dah 2 plak makanan die boleh tahan sedapnye. Tapi ade jugak yang pergi 2 semakin bertambah berat badan. haha. memang lawak la, pergi plkn pon boleh bertambah berat badan, nih mesti curi tulang mase wat aktiviti nih.haha.

Tapi budak2 yang duduk dalam bilik sekali dengan ak memang best la. dorang sume baik2 belaka. memang satu kepala la sume. nak wat ape2 pon senang sebab sume satu kepala kan. kalau dekat plkn nih ari sabtu n ahad memang free la. xde wat aktiviti pape. kire di beri cuti la.haha. memang seronok la kan x payah wat aktiviti, duk lepak lam bilik je la, tido ke borak2 ke pergi makan kat kantin ke. Memang best la dapat rilek2, x payah nak letih2 pergi wat aktiviti la. Lepas 2 plak hanset memang dorng x kasi la pegang, kalau dekat plkn memang dorng x kasi pegang hanset nih. Tapi sabtu n ahad je la yang dorng kasi pegang hanset. satu lagi perkara yang lawak nye. bile mase nak dapat hanset je, mase 2 la ak tgk memang semngat gler dorang2 nih.haha. masing2 dah menunggu kat tempat amik hanset walaupon belum sampai masenye lagi.haha. biase la dah lame x pegang hanset kan, masing2 nak telefon ibu bapa dorang la, awek2 dorang, pakwe2 dorang.haha. memang boleh katekan ramai yang asyik duk dengan hanset je. xde nak borak2 nye, duk dengan hanset pon dah cukup.haha. macam2 la perangai ak jumpe. kadang2 nak gelak pon ade. Tapi ak biase la rilek2 aje. xde la nak melekat kat hanset je 24 jam.haha. 

Cukup la setakat nih kisah kat plkn. dah mengantuk. saksikan sambungan nye.haha.

3 comments:

z u L said...

gua nak tengok lu botak sekali lagi bai!wakaka

Eddy Dce said...

haha....xde hal la...nti gua botak skli lgi...haha....

z u L said...

cepat la update abg eddy..nak bangun bersama seiring ni...haha

Pengumuman

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...